Placeholder imageÖZEL MENÜPlaceholder image

main menu

Food Health Clue
Thumbnail Image 1

BESLENME

* Birinci kural. Evcil de olsalar; Kediler İç Güdüleri ile hareket etmeyi severler.

* Kediler etobur hayvanlardır. Avlarını avlayıp etini yemek için dünyaya gelmişlerdir.

* Doğal ortamlarında; Tahıl, Mısır ve hatta balık bile yemezler. Bu onların doğalarındaki vahşi iç güdülerinin bir sonucudur.

* Yüksek proteinli ve düşük karbonitratlı bir diyet, kedilerin uzun süre sağlıklarını korumaları için çok iyidir. Ham et içeren gıdalar, protein bakımından zengindir.

* Evde yapılan yemek artıkları ve pişirilerek hazırlanana mamalar kedilerin sindirim sistemlerine uygun gıdalar değildir. Kedileriniz bunu yiyorsa büyük ihtimalle açlığın verdiği çaresizliktendir. Kedi metabolizmasına en büyük zararı bu tip gıdalar verir.

* Mama seçimini yaparken, unutmamanız gereken en önemli konu, alacağınız mamayı evde beslediğiniz hayvana değil, ailenizin bir ferdine alıyor olduğunuzdur. Ailenin diğer bireyleri için gösterdiğiniz özeni, Kedinizden esirgemeyin.

* Tüy Dökme dönemlerinde; Lifli mamalar (Hairball Control) tercih edilmelidir. Bu tip mamalar, sindirim sistemini rahatlatır ve yutulan tüy yumağından dolayı beslenmesinin önüne geçer.

* Yavru dönemlerinde ağırlıklı olarak sıvı gıdalar ile beslenen kedilerin, katı gıda tercihlerinde çene yapılarına uygun boyutlarda tanelere sahip mamalar tercih edilmelidir. Büyümelerini destekleyici yüksek protein içeren mamalar tercih edilmelidir.

* Kısırlaştırılmış kediler artık farklı bir metobolik yapıya sahiptir. Öyle ya siz kedinizi kısırlaştırarak onun metabolizmasını baskı altına alıyorsunuz. Bu durumda beslenme alışkanlıklarında da etkili olur. Sindirim ve boşaltım sistemi çok daha hassas olacağından; verilecek gıdalarında bu hassasiyete uygun olarak seçilmesi gerekir.

* Çoğu yapılan hata, kasaptan alınan et ve/veya balıkçıdan alınan balığın mama olarak kullanılması. Fakat; bu tip çiğ gıdalar taze olmayabilir. Bekleyen et ve et ürünlerinde hızlı bir şekilde zararlı bakteri oluşumu başlar. Bu sebeple alınan et ve et ürünlerinin mümkünse günlük hatta saatlik olanlarının tedarik edilmesi çok daha sağlıklıdır. Eğer bu tip bir imkanınız yoksa, Dondurularak Kurutulmuş Et içeren mamaları tercih edebilirsiniz.

* Konserve mamalar asla ana öğün maması olamaz. Kuru Mama Besler, Konserve Mama ise tamamalar. Tamamlayıcı mama olarak ara öğünlerde veya takviye besin gıdası olarak düşünülmelidir. Kedileriniz için Konserve Mamaları tercihen günlük tüketimine dikkat edin. eğer ki günlük tüketimi sağlanamıyorsa; ağzı sıkı bir şekilde buzdolabında saklayınız. Bir sonraki kullanımda, buzdolabından çıkarılan Konserve Mama oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletildikten sonra kediye verilmelidir.

** GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUZ....

e-mail:  kedikulub@mirmir.com.tr

Yukarıdaki e-mail adresine kendi deneyimlerinizi, Adınız-Soyadınız, Kedinizin Adı ve bir adet resmi ile gönderin, buradan paylaşalım

Thumbnail Image 1

SAĞLIK

* Kedinizin Bedensel ve Duygusal sağlığı için çevresel zenginlik çok önemlidir. Kediler çok yönlü hayvanlardır. Keşfetmeyi severler.Standart bir kalıp onların sağlığını bozabilir.

* Bedensel sağlığı için kedinizi çalıştırmalısınız. Av Egzersizleri kedilerin bedensel ve ruhsal sağlığı için oldukça önemlidir. Kedilerinizin avlanmaya ihtiyacı vardır. Eğer kediniz avlanmıyorsa kendini evinde hissetmiyordur.

* Onunla her gün "avla, yakala," içerikli oyunlar oynayın. Bunun ile ilgili aksesuarları temin edebilirsiniz. Unutmayın avlanmayan kedi mutsuz, bedensel olarak da miskin bir şekle bürünür.

* Tıpkı doğadaki akrabaları gibi kendilerine ait bir alana ihtiyaç duyarlar. kokuları ve gözleri ile bu alanı belirlerler. İnsanlar için konfor alanımız ve bu alana olan düşkünlüğümüz ne ise kediler için de durum aynıdır. Bizler; bu alana müdahale edilmesini nasıl istemiyor, müdahale edildiğinde beden ve ruh sağlığımız bozuyorsak; kedilerin de durumu farksızdır.

* Kedilerinizin tırnaklarının kesilmesi,size kendi tırnaklarınızı kesmek gibi gelse de bu tam olarak aynı şey değildir. Kedi için tırnak, insan elinin parmak ilk boğumuna kadar olan kısımdır. Kedi tırnağının kesilmesi, ilerleyen süreç içinde, fiziksel, duygusal ve davranışsal problemleri beraberinde getirecektir.

* Unutmayın; sizin ile yaşasa da hali hazırda iç güdüleri ile hareket eden bir canlıdan bahsediyoruz. Bir insan gibi söz dinlemesini beklemeniz hata olur. Tırmalama onun ihtiyacıdır ve siz şikayet etseniz de evinizdeki birçok eşyayı tırmalayacaktır. Bunu önlemek için bu ihtiyacı giderecek bir aksesuar veya patik kullanabilirsiniz.

* Kedilerin kısırlaştırılması, çokça yapılan bir eylemdir. Biz insanlar zoru ve o zor ile mücadele etmeyi pek sevmeyiz. İmkan varken kolayı tercih etmek hoşumuza gider. Kısırlaştırma; cerrahi bir operasyondur ve kedinizin en önemli iç güdüsel dürtüsünü ortadan kaldırmaya yöneliktir. Tüm fiziksel, ruhsal ve duygusal davranışını etkilemektedir. Beslenme alışkanlığı değişmektedir. Yaptırmadan önce iyi düşünmek ve gerçekten veteriner desteği almak gerekmektedir.

* Verdiğiniz besinler, içeriklerinin zenginliği, saflığı ve üretiliş biçimleri; deri ve kürk sağlığını etkilemektedir. Bizler herşeyi yiyip, sağlığımızı nasıl standart şekilde koruyamıyorsak, en kalitelisinin seçimini sağlığımız için yeterli görüyorsak, kediler için de tercihlerimiz kendimizden farklı olmamalıdır.

** GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUZ....

e-mail:  kedikulub@mirmir.com.tr

Yukarıdaki e-mail adresine kendi deneyimlerinizi, Adınız-Soyadınız, Kedinizin Adı ve bir adet resmi ile gönderin, buradan paylaşalım

Thumbnail Image 1

NE YAPMALI? (İP UÇLARI)

* YENİ KEDİ ALDIYSANIZ: İlk önce belirtmekte fayda var. Kedi sahibi olmak, diğer bütün evcil hayvan sahipliğinden daha fazla sorumluluk gerektirir. Eve yeni gelen kediye önce ilgi ve sevginizi verin. Bunu mimikleriniz ile destekleyin. Kedilerin sizi tanıması için KOKUNUZU algılamaları ve alışmaları gerekir. Bu durumu çabuklaştırmanın bir kaç yolu vardır. Gözlük kullanıyorsanız, gözlüğünüzü çıkarıp kedinize verin. Gözlüğün arka kısımları, kulaklarınızın arkasındaki imzanız sayılan kokunuzla doludur. Eliniz, çoğu zaman kedi için tehtit oluşturmaktadır. Bu sebepten gözlük eliniz kadar tehtidkar olmadığı için sizi rahat hissetmesini sağlayacaktır. Eğer gözlük kullanmıyorsanız bir kalemi kulağınızın arkasına değecek şekilde oturtun ve ona verin. Eğer arsızca kulağını ovuyorsa bu iyiye işarettir. İkinci aşama parmağınızı uzatın koklamasına izin verin. sonra bu parmağınızı kedinizin iki kaşının ortasına yerleştirin. Bu bölgeye baskı yapmanıza izin verene kadar bekleyin. İzin verdiği an artık tanışma aşamasını tamamlamışsınız demektir.

* YAŞAM ALANI: Yeni kedi aldıysanız ona küçük bir alan yaratın. Bu alan onun kendini güvende hissedeceği bir alan olmalıdır. Kedinizin bu alana kokusunu bırakmasına izin verin. Sonraki alanları süreç içerisinde kediniz kendisi geliştirecektir.

* TUVALET: Kediniz en çok nereye çişini yapıyorsa oraya tuvaleti koyabilirsiniz. Kum çoğunlukla kediyi idrarını yapmasında rahatlatan bir etkendir. Kedi kumu seçimini kedinizin durumuna göre yapın. Hassas kediler için Parfümsüz, tüylü kediler için yapışmayan ve iz bırakmayan kumlar seçilebilir.

* CEZA: Kediler enerji dolu hayvanlardır. Bu enerjilerini atmak için evin içinde sizlerin istemeyeceği sonuçlara sebep olan harketlerde bulunabilirler. Kediler için CEZA kavramı yoktur. Onlar sizin sevginize güvenirler. Bu enerjilerini atmak için önceliği güvendikleri sizlere verirler. Sizler ile oynamak bu enerjilerini atmalarına ve uygunsuz davranışlardan uzak durmalarına sebep olacaktır.

* EĞİTİM: Kediler veya diğer bütün hayvanlar, insanlar ile yaşadıkları süreçte kopyalama yöntemini benimserler. Sizi izler, tavır ve davranışlarınızı gözlemler, ne zaman nasıl davranacağınızı öğrenirler. Bu yüzden kediler için eğitimin birinci aşaması sizin tavır ve davranışlarınız ile alakalıdır. Sakin bir ortamda kedi o dinginliğe ayak uydurur. Hareketli, tantanalı evde ise kedi sürekli uyarılmış bir ruh halindedir.

*SINIRLAR: Evin içinde heryerden çıkan kedileri görebilirsiniz. Kediler için keşif çok önemlidir. İç güdüsel olarak yaşam alanını geliştirmek isterler. Eğer ikinci bir kedi varsa bu iş rekabete dönüşebilir. Kontrolü elden bırakmayın. Sınırları karşılıklı olarak çizin. Kedinizin girmesini istemediğin yerleri kapalı tutabilir, oranın size ait olduğu hissini verebilirsiniz. İki ve daha fazla kedi varsa; biri diğerinin alanına müdahale ediyorsa muhakkak devreye girin ve sınırlarını belirtin. Patronluğu elden bırakmayın.

** GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUZ....

e-mail:  kedikulub@mirmir.com.tr

Yukarıdaki e-mail adresine kendi deneyimlerinizi, Adınız-Soyadınız, Kedinizin Adı ve bir adet resmi ile gönderin, buradan paylaşalım